Autor Wątek: Jak zacząć kopać bitcoiny ?  (Przeczytany 5687 razy)

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« dnia: 2013 Sierpień 22, 14:57:34 »
Zakupiłem Erupter, pobrałem 2 programy: bfgminer oraz cfgminer wraz ze sterownikami. Zarejestrowałem sie na www.multibit.pl zalozylem sobie numer rachunku bitcoin (taki literowo-cyfrowy).
Prosze mi wskazać w punktach - co mam teraz robić żeby rozpocząć wydobycie ?
Słyszałem ze musze zarejestrowac sie w jakiejś kopalni i stworzyc górnika który bedzie dla mnie pracował.
Ale jak do tego dojść, chciałbym prosić krok po kroku - co po kolei robić zeby sie nie pogubić ?

testowex

  • Gość
  • Liczba transakcji: (0)
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #1 dnia: 2013 Sierpień 22, 18:18:50 »
Jednym erupterem nic prawie nie zarobisz, ale dobre to na naukę.

Tutaj krok po kroku co musisz zrobić:
https://polmine.pl/?action=faq

P.S. co to za dziwny serwis multibit.pl? Wygląda jak jakaś strona firmy informatycznej. Nie przesyłaj tam żadnych bitcoinów dopóki tego z nami nie wyjaśnisz, bo dziwny ten serwis na prawdę i to co mówisz. Póki co swoje BTC będziesz miał na koncie w kopalni Polmine.

Offline Adaephon_Delat

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 174
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #2 dnia: 2013 Sierpień 22, 20:22:50 »
Chodzilo zapewne o https://multibit.org/

Chyba że nie chodziło - wtedy bym się martwił ;)

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #3 dnia: 2013 Sierpień 23, 10:03:53 »
dokladnie multibit.org - mam teraz na pulpicie zainstalowaną aplikację Multibit, długi adres rachunku literowo-cyfrowy na który zdobyłem jakiś ułamek BTC ze strony z reklamami.
Rozumiem, ze programu do kopania nie instaluje sie na dysku, tylko uruchamia sie z odpowiednim parametrem za kazdym razem jak chce przystapic do kopania.
Pytanie - czy w czasie kopanie moge wykonywac inne czynnosci na komputerze, czy uruchomienie kopania wyklucza mi inne dzialania ?

Offline Adaephon_Delat

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 174
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #4 dnia: 2013 Sierpień 23, 11:42:31 »
zależy od ustawień, ale jesli sam tego nie ogarniesz to wątpie zeby ktos sie tu w Twoim interesie wykazał.

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #5 dnia: 2013 Sierpień 23, 11:59:31 »
domyslam się

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #6 dnia: 2013 Sierpień 23, 12:01:26 »
domyslam sie, że szybciej zaproponowałby mi odkupienie eruptera niz pomoc w gardlowych sprawach

Offline Schmeihel

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #7 dnia: 2013 Sierpień 23, 12:49:08 »
Ja nadal jestem początkujący, ledwo co ogarniam, ale na grafice kopie na głupim guiminerze, bo inne mam jeszcze nie opanowane:)

Offline Adaephon_Delat

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 174
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #8 dnia: 2013 Sierpień 23, 23:15:39 »
adaephon - z tą pomocą mówisz rozumiem w swoim imieniu, bo wlasnie pokazales, ze nie pomagasz. puste nabijanie postow...

Prosze nie zartuj, wykazales sie niesamowitym poziomem pomocy z ta swoja ofertą. Niech tu padnie jakies jasno  sprecyzowane pytanie, to mozna cos poradzic, bo ja tu za nikogo nie będę kopał ;<

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Jak rozpocząć działalność wydobywania ?
« Odpowiedź #9 dnia: 2013 Sierpień 24, 21:20:02 »
instrukcja na polmine.pl która własnie przerabiam zawierta nastepujace paragrafy :
" Pobierz i zainstaluj program z bitcoin - OK - zainstalowałem standardowego klienta z portfelem www.multibit.pl

Wystarczy tylko pobrać i uruchomić, program nie wymaga instalacji, uruchom aplikacje bitcoin i poczekaj aż licznik bloków na dole okienka skończy sie zwiększać (twój klient zsynchronizuje się z siecia) OK.

Stwórz konto kopacza na PolMine zajrzyj Tutaj !  czy jest to tasama nazwa użytkownika+email, którymi loguje się na polmine.pl ?

Jak tylko się zarejestrujesz, wprowadź swój adres płatności na który system ma przesyłać wygenerowane bitcoiny i naciśnij zapisz. OK, wykonane

Utwórz konto worker'a, wprowadzając nazwę użytkownika oraz hasło, a następnie klikając utwórz. tutaj zaczynaja się schody bo przeciez konto kopacza utworzylem juz na poczatku, ale pomyslalem sobie, ze worker to nic innego jak kopacz, zatem w pole Utworz kopacza wprowadziłem nazwe kopacza i zatwierdziłem - ta utworzona nazwa kopacza pojawiła mi sie na samym dole w polu ZARZADZANIE KOPACZAMI - użytkownik, troche to skomplikowane bo mylą mi sie kopacze z workerami

Zainstaluj program- miner na swoim komputerze, wprowadź do niego ustawienia workera, i podłącz się do naszego serwera PolMine.
Phoenix GPU miner (instrukcje)
jgarzik's CPU miner (instrukcje)
Diablo's GPU miner (instrukcje)
m0mchil's GPU miner (instrukcje)
puddinpop's CPU/GPU miners (instrukcje)

tego na razie jeszcze nie robiłem, bo nie wiem od czego zalezy - który program mam wybrać i  skąd wziąc instalke, gdyż te linki zawieraja same instrukcje - ale tych programów mozna chyba poszukać w sieci

zarejestruj się u nas na stronie (na jakiej stronie ? bo przeciez na stronie www.polmine.pl zarejestrowałem sie na początku, w innym wypadku nie zalogowałbym sie na polmine.pl i np. nie wprowadzilbym ustawien: adres BTC, konto kopacza, workera

utwórz swojego pracownika utwórz - tu juz mi sie kompletnie pomylilo, jakie konto mam jeszcze zalozyc, bo zalozylem juz dwa konta - konto polmine oraz konto kopacza, czyli wymyslona nazwe z dodanym automatycznie przez serwer przedrostkiem

Nie wiem czy wszystkie te sprawy sa w tej instrukcji pomieszane, czy tylko ja nie potrafie tego wszystkiego ogarnac. Po mojemu na zdrowy rozum powinienem zrobic dwa kroki :

1. zarejestrowac sie w serwisie www.polmine.pl uzyskujac nazwe user'a
2. utworzyc konto kopacza, czyli górnika który bedzie pracował w kopalni.

czym rózni sie kopacz od pracownika (workers'a), bo dotad myslalem ze to jest to samo ?
« Ostatnia zmiana: 2013 Sierpień 24, 21:22:51 wysłana przez petrosj »

testowex

  • Gość
  • Liczba transakcji: (0)
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #10 dnia: 2013 Sierpień 24, 21:36:12 »
Wydaje mi się, że nie ma sensu, abyś się męczył w kopanie BTC. Jeżeli przez 2 dni nie uruchomiłeś cgminera to raczej nie jesteś zapalonym komputerowcem, a takimi są zazwyczaj górnicy BTC. Poza tym na dwóch erupterach USB ukopiesz ledwo 0,16BTC przez najbliże 2-3 tygodnie, później może z 0,14BTC. Nie wiem czy gra warta świeczki, lepiej sprzedaj i kup sobie BTC jeśli już chcesz inwestować w bitcoiny.

testowex

  • Gość
  • Liczba transakcji: (0)
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #11 dnia: 2013 Sierpień 24, 23:18:46 »
A niech stracę....

Ściągasz tego cgminer stąd: http://ck.kolivas.org/apps/cgminer/3.1/cgminer-3.1.1-windows.zip
Wrzucasz powiedzmy na dysk C:/cgminer3.1
Dajesz Start > Uruchom > cmd [ENTER]

Wpisujesz:

cd C:/cgminer3.1 [ENTER]
cgminer-nogpu -o api.polmine.pl:8347 -u NAZWA_KOPACZA -p HASLO_KOPACZA --icarus-options 115200:1:1 --icarus-timing 3.0=100 -S //./COMXX [ENTER]

Spróbuj napisać jeszcze, że coś Ci nie działa :D
W miejsce XX wstawiasz właściwy numer COM. Skąd wziąć?

Na pulpicie: Mój komputer > Prawy przycisk myszy > Właściwości [klik]
Z karty wybierasz "Manager urządzeń"
Z listy rozwijanej wybierasz: "Porty COM & LPT" > Rozwijasz

Wyświetla się coś w stylu:
Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge (COMXX)

Na rozwiniętej liście masz numerek XX podany powyżej do uzupełnienia (np. COM12), czyli ostatecznie polecenie w konsoli powinno wyglądać tak (przykład):

cgminer-nogpu -o api.polmine.pl:8347 -u NAZWA_KOPACZA -p HASLO_KOPACZA --icarus-options 115200:1:1 --icarus-timing 3.0=100 -S //./COM12 [ENTER]


P.S.
Możesz ściągnąć też nowsze wersje cgminer, ale musisz uruchomić program "Zadig", który podmieni sterownik do koparki na WinUSB. Wtedy w nowszych cgminerach koparki będą rozpoznawane automatycznie bez wpisywania ich po kolei z parametrem -S.
« Ostatnia zmiana: 2013 Sierpień 24, 23:22:52 wysłana przez testowex »

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #12 dnia: 2013 Sierpień 25, 11:51:24 »
wszystko jasne, ale na razie jeszcze nie otrzymałem erupterów (wysyłka sie przedłuża) i jakbym chcial przejsciowo sprobowac kopac karta graficzna to w wierszu polecenia

cgminer-nogpu -o api.polmine.pl:8347 -u NAZWA_KOPACZA -p HASLO_KOPACZA --icarus-options 115200:1:1 --icarus-timing 3.0=100 -S //./COMXX [ENTER]

co wstawia sie w pole COMXX, bo w zakladce Menedzer Urzadzen widnieje nazwa karty, która jest zintegrowana z plyta główna (ATI Radeon itp). Wiem ze tą kartą prawie nic nie wykopie, chodzi mi tylko o zestawienie połączenia, kopniecie i sprawdzenie czy nie popełniłem błędu.

Najważniejsze jednak że program sie uruchamia, tylko, ze w USB nie wykrywa na razie koparki, wiec nie ma czym kopac
« Ostatnia zmiana: 2013 Sierpień 25, 15:24:21 wysłana przez petrosj »

testowex

  • Gość
  • Liczba transakcji: (0)
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #13 dnia: 2013 Sierpień 25, 12:12:42 »
Nie ma sensu. Czekaj na eruptery.

Offline petrosj

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Jak zacząć kopać bitcoiny ?
« Odpowiedź #14 dnia: 2013 Sierpień 25, 19:17:47 »
Wydaje mi się, że nie ma sensu, abyś się męczył w kopanie BTC. Jeżeli przez 2 dni nie uruchomiłeś cgminera to raczej nie jesteś zapalonym komputerowcem, a takimi są zazwyczaj górnicy BTC. Poza tym na dwóch erupterach USB ukopiesz ledwo 0,16BTC przez najbliże 2-3 tygodnie, później może z 0,14BTC. Nie wiem czy gra warta świeczki, lepiej sprzedaj i kup sobie BTC jeśli już chcesz inwestować w bitcoiny.
I o to własnie chodzi - mam znajomych informatyków, ale oni o żadnym kopaniu bitcoinów nie slyszeli, a na moje pytanie jak skonfigurowac polecenie odpowiedzieli, ze jest im to calkiem obce i nie maja zielonego pojecia bo nigdy sie tym nie interesowali. I tak jest rozniez ze mna, z ta roznica ze jestem jedynie komputerowcem-amatorem