Autor Wątek: Plyta glowna  (Przeczytany 832 razy)

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Plyta glowna
« dnia: 2014 Marzec 06, 10:39:37 »
Witam wszystkich.
Mam pytania odnosnie plyty glownej: GA-Z87P-D3.
1. Czy do tej plyty mozna uzywac kart graficznych roznych producentow, czy tylko kart gigabyte?
Ta plyta posiada nastepujace sloty: 1. PCIEX16, 2.PCI1, 3.PCI2, 4.PCI3, 5.PCI4, 6.PCIEX4.
2. Czy wszystkie te sloty nadaja sie do podlaczenia kart graficznych, czy tylko PCIEX?
Mam te plyte i 4 kable PCIE x1 x16 i chce kupic do tego 4 karty GV-R929OC-4GD-GA.
Zanim to zrobie musze sie upewnic, ze mozna to wszystko podlaczyc.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.

Offline .pan lukasz

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 207
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #1 dnia: 2014 Marzec 06, 11:07:26 »
Tylko sloty na PCIE wykorzystasz do podpięcia kart graficznych. Z tego co widzę na zdjęciu płyty: http://www.gigabyte.pl/products/upload/products/3584/ee82_6.jpg to tam są tylko dwa gniazda PCI-E więc suma sumarów włożysz tylko 2x GPU. Lepiej za 200PLN z hakiem kup płytę główną Asrock H81 Pro BTC to bez problemu włożysz tam 4 karty a procesor również przełożysz z tej od gigabyte.
www.inwestycjewinternecie.pl - prywatny blog o zarabianiu w sieci

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #2 dnia: 2014 Marzec 06, 13:03:12 »
Dzieki za odpowiedz.
Jeszcze jedno pytanko.
Jesli kupie Asroka H 81 i poprzekladam wszystkie podzespoly ze starej plyty.
Bede musial instalowac system od poczatku, czy wszystko zadziala automatycznie?
Czy bede musial cos mieszac w biosie?

Offline Czarnowic

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 112
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #3 dnia: 2014 Marzec 06, 13:39:53 »
o matko...
22 Mh/s w DRC

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #4 dnia: 2014 Marzec 06, 13:48:30 »
Czarnowic. Wiem jestem zielony dlatego pytam.
Czy ty tak wszystko wiediales od poczatku?
Ja dopiero zaczynam.

Offline n3t0l3k

  • Liczba transakcji: (0)
  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 62
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #5 dnia: 2014 Marzec 06, 14:52:48 »
To może ws. systemu ja odpowiem. System operacyjny jest instalowany na dysku twardym więc jak go przełożysz nie będziesz musiał go od nowa instalować. Wystarczy tylko, że po przełożeniu zainstalujesz nowe sterowniki do podzespołów, które są nowe względem starej konfiguracji.

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #6 dnia: 2014 Marzec 06, 15:07:52 »
Dzieki n3t0l3k.
O taka odpowiedz mi chodzilo.
Proste pytanie prosta odpowiedz :)
Bede to robil pierwszy raz w zyciu i nie wiedzialem jak to dziala.

Jeszcze raz dzieki.
Pozdrawiam.

Offline .pan lukasz

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 207
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #7 dnia: 2014 Marzec 06, 15:11:53 »
Polecałbym Ci dedykowana wersje linuxa SMOS ale skoro pytasz o takie rzeczy to tego robił nie będę :-D co do systemu to pamiętaj żeby to była w miarę czysta i lekka instalacja (żadnych bzdetow) aby nie dociazac systemu. Jak juz się podszkolisz na Windowsie to próbuj linuxa :-) daj znać jak juz złożysz chętnie coś doradzimy
www.inwestycjewinternecie.pl - prywatny blog o zarabianiu w sieci

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #8 dnia: 2014 Marzec 06, 15:24:08 »
Poki co to Linux bylby dla mnie czarna magia :) ,ale faktycznie pozniej moze sprobuje.
Co do instalacji. Co masz na mysli bez zbednych bzdetow. Nie potrzebnych extra programow?


Offline .pan lukasz

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 207
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #9 dnia: 2014 Marzec 06, 15:28:15 »
Windows, sterowniki, sdk i opcjonalnie Teamviewer do zdalnej obsługi koparki. Nic więcej do szczęścia nie potrzebujesz :-)
www.inwestycjewinternecie.pl - prywatny blog o zarabianiu w sieci

Offline RafaelGrey

  • Liczba transakcji: (+12)
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1920
  • Karma: +42/-24
  • X11: 40 mh/s, Scrypt: 75 mh/s SHA-256: 4 Th/s
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #10 dnia: 2014 Marzec 06, 15:28:43 »
Cgminer;p

Ja dorzuciłbym GPU-Z a jeśli zaczyna dopiero to lepiej CG Watchera
Sprzedam Zeus Thunder 30 mh/s, G-blade 5.8 mh/s, A1 BTC 1.1 TH/s
Ile zarobię na ASIC(SHA-256): http://cryptocenter.pl/index.php?action=asicroi

Ile zarobię na GPU: http://cryptocenter.pl/index.php?action=gpuroi

Offline Czarnowic

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 112
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #11 dnia: 2014 Marzec 06, 17:48:27 »
Postawienie windy od zera to ok. 1,5 godziny, praktycznie bez nadzoru, razem z wgraniem sterowników do grafy.
Chyba jednak warto postawic system od zera - przy innym biosie czasami lubi wywalac BSOD, nie warto ryzykowac stabilnosci koparki.

Sorki za wstepna zalamke, forum pomalu gestnieje od ludzi, którzy chca kopac a nigdy niczego sami przy kompie nie zrobili.
22 Mh/s w DRC

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #12 dnia: 2014 Marzec 06, 18:15:38 »
Dzieki wam wszystkim za wsparcie.
Jest tu troche do ogarniecia, ale sie nie zalamuje :)
Jak zloze sprzecior to dam znac jak poszlo.
Pozdro!

Offline Magnus16696

  • Liczba transakcji: (0)
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 38
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #13 dnia: 2014 Marzec 07, 09:40:29 »
Siemanko wszystkim!
Od wczoraj wieczor nurtuje mnie jedno pytanie.
Czy jest opcja podpiecia razem dwoch plyt glownych?
Widze, ze .pan Lukasz zajmuje sie skladaniem koparek ( do 10 kart w jednej obudowie).
Wnioskuje, ze jak 10 kart to pewnie dwie plyty glowne.
Jesli jest taka opcja to czy trzeba wtedy dwoch procesorow?

Offline .pan lukasz

  • Liczba transakcji: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 207
  • Karma: +0/-0
  • Referrals: 0
    • Zobacz profil
Odp: Plyta glowna
« Odpowiedź #14 dnia: 2014 Marzec 07, 09:54:48 »
Są to osobne zestawy ale w jednej obudowie :-) Dwie płyty główne, dwa procesory itd :-)
www.inwestycjewinternecie.pl - prywatny blog o zarabianiu w sieci